Η formula 1 των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

thessalia formula 1HCentaurus Racing Team, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το Γραφείο Διαμεσολάβησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα στην παραλία του Βόλου (κτίριο Παπαστράτου) στις 6 Ιουνίου 2014 και ώρα 8.30 μ.μ.

Η CentaurusRacingTeam είναι μία ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ασχολείται με τη μελέτη, το σχεδιασμό και την κατασκευή μονοθέσιου αυτοκινήτου τύπου φόρμουλα. Το μονοθέσιο σχεδιάζεται με βάση τους κανόνες του παγκόσμιου διαγωνισμού FormulaStudent, στον οποίο συμμετέχουν αντίστοιχες ομάδες από όλο τον κόσμο.

Η ομάδα από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Βόλου, αναφέρουν οι συμμετέχοντες φοιτητές, ιδρύθηκε το 2009 ύστερα από πρωτοβουλία των φοιτητών και έκτοτε έχει συμμετάσχει στα 3 επίπεδα του παραπάνω διαγωνισμού.

Οι διακρίσεις ξεκίνησαν το 2011, όταν η ομάδα πήρε την 1η γενική θέση στην Ιταλία, διαγωνιζόμενη μόνο με σχέδια για το μονοθέσιο. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε τόσο με σχέδια όσο και με μερικά κατασκευασμένα μηχανικά μέρη στο Silverstone της Αγγλίας, λαμβάνοντας την 3η θέση στο σχεδιασμό και την 5η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση.

Η ολοκλήρωση του 1ου αυτοκινήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2013. Η ομάδα, τιμώντας τις παραδόσεις της πόλης στην οποία εδρεύει, έδωσε το όνομα του πιο γνωστού Κενταύρου στο μονοθέσιο, ονομάζοντας το ‘Χείρωνα’.

Η πρώτη συμμετοχή της ομάδος με πλήρως λειτουργικό μονοθέσιο χαρακτηρίστηκε από σειρά επιτυχιών. Η 1η θέση στην επιχειρηματική παρουσίαση, τονίζουν, έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να φέρουν την Ελληνική σημαία στο βάθρο του διαγωνισμού, μπροστά στις μεγαλύτερες εταιρίες της αυτοκινητοβιομηχανίας και 2000 φοιτητές από όλο τον κόσμο.

Πέραν αυτού, η ομάδα διακρίθηκε και στο αγώνισμα της ανάλυσης κόστους (CostReport), λαμβάνοντας την 4η θέση. Στη γενική κατάταξη η ομάδα κατέλαβε θέση στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα (26η θέση) πραγματοποιώντας μία άκρως επιτυχημένη πρώτη εμφάνιση.

Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, φέτος ο πήχης έχει τεθεί ακόμα ψηλότερα. Η ομάδα λοιπόν, μετά και την επιτυχημένη εγγραφή της στον διαγωνισμό της Ουγγαρίας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί 21-24 Αυγούστου 2014, έχει ολοκληρώσει την κατασκευή του 2ου λειτουργικού αυτοκινήτου της, το οποίο θα παρουσιάζει βελτιώσεις σε τομείς όπως η αεροδυναμική, η οδηγική συμπεριφορά, η δύναμη αλλά και η εργονομία.

Η σημαντικότερη όμως επιτυχία της ομάδας είναι πως κάθε χρόνο αποκτά νέα μέλη, γεμάτα όρεξη για δουλειά. Στόχος της λοιπόν τη χρονιά αυτή είναι μια επιτυχημένη παρουσία στον διαγωνισμό, η οποία θα συμβάλλει στην εδραίωσή της. Έτσι μέσα από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς της FSAE οι φοιτητές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την σκέψη, δεξιοτεχνία και συνεργατικότητά τους, και να εκπαιδευτούν σε μια δράση σχετική με την επιστήμη του Μηχανολόγου Μηχανικού.

Πηγή: onlarissa.gr