Τα Ι.Χ. θα κάνουν μόνα τους ελιγμούς

trwΤι κι αν πετάχτηκε μπροστά σας κάποιο αυτοκίνητο από έναν κάθετο δρόμο; Το νέο σας μοντέλο θα κάνει μόνο του έναν αστραπιαίο ελιγμό και θα το αποφεύγει.

Αυξάνονται και πληθύνονται τα συστήματα υποστήριξης του οδηγού. Τελευταίο στη λίστα είναι το Emergency Steering Assist (ESA) της εταιρείας TRW Automotive, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Το συγκεκριμένο σύστημα ενεργοποιείται, αν πεταχτεί ξαφνικά ένα άλλο αυτοκίνητο μπροστά στο δικό μας και υπολογίζει αστραπιαία, πώς μπορούμε να το παρακάμψουμε. Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση θα ήταν για παράδειγμα, ένα όχημα που βγαίνει ξαφνικά από κάποιον κάθετο δρόμο και μας παίρνει την προτεραιότητα.

Το σύστημα υποστηρίζει τον οδηγό κατά τον ελιγμό στρίβοντας ιδανικά το τιμόνι και σταθεροποιώντας ταυτόχρονα το αυτοκίνητο. Ωστόσο δεν είναι απεριόριστα αυτόνομο ούτε ανεξέλεγκτο. Αντίθετα έχει ρυθμιστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να διατηρεί πάντα ο οδηγός τον έλεγχο του οχήματος και να υπερισχύουν οι δικές του επιλογές στο τιμόνι, αν διαφοροποιούνται από τις αυτοματοποιημένες.

Η τεχνική βάση του ΕSA είναι αισθητήρες ραντάρ και κάμερες, καθώς επίσης ένα σημείο σύνδεσης με την ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού. Η TRW Automotive εξελίσσει το σύστημα μαζί με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ και υπολογίζει, ότι θα είναι έτοιμο το 2018 για τοποθέτηση σε μοντέλα μαζικής παραγωγής.

Κείμενο: Πέτρος Πιτσίνης Πηγή: gazzetta.gr