Τι πρέπει να θυμάστε όταν οδηγείτε μοτοσικλέτα

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα μας βρίσκουν τραγικό θάνατο στην άσφαλτο. Από αυτούς, δυσανάλογα μεγάλο είναι το ποσοστό που αφορά μοτοσικλετιστές. Έτσι λοιπόν, παρότι οι μοτοσικλετιστές αντιπροσωπεύουν σχετικά μικρό ποσοστό της κίνησης (16,5%), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ και του ΥΜΕ, αποτελούν το 35,8% των θανάτων από τροχαίο ατύχημα στη χώρα μας.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Για το έτος 2011, το 34% του συνόλου των νεκρών από τροχαίο ατύχημα στην Αττική ήταν μοτοσικλετιστές¹.
Αντίστοιχα, για το ίδιο έτος, το 40% των τραυματισμένων (ελαφρά και βαριά συνολικά) από τροχαίο ατύχημα στην Αττική ήταν μοτοσικλετιστές¹.
Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ατυχήματα με μοτοσικλέτες. Συγκεκριμένα, το 80% των μοτοσικλετιστών που σκοτώνονται σε τροχαίο ατύχημα υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση².
Μοτοσικλετιστές που δε φορούν κράνος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε μια σύγκρουση, σε σχέση με όσους το χρησιμοποιούν².
Περισσότερα από 4 στα 5 ατυχήματα με μοτοσικλέτα καταλήγουν σε τραυματισμό ή θάνατο του μοτοσικλετιστή².
Για κάθε 1,5 χλμ. οδήγησης, ένας μοτοσικλετιστής κινδυνεύει 16 φορές περισσότερο να πεθάνει σε μια σύγκρουση από ό,τι ο οδηγός ενός άλλου οχήματος².
Όποιος χρησιμοποιεί το κράνος, μειώνει τον κίνδυνο στο 1/3.²
1 ΠΗΓΗ: Ελληνική Αστυνομία, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

2 ΠΗΓΗ: Τα παραπάνω στοιχεία είναι από το Σύστημα Καταγραφής Ατυχημάτων στα εξωτερικά ιατρεία, ΣΚΑΕΙ, Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων - Κ.Ε.Π.Α., ΕΣΥΕ, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΟΤΑΝ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ

Το κράνος σώζει ζωές. Φροντίστε πάντα να φοράτε κράνος με σωστές προδιαγραφές, στο μέγεθός σας και να είναι ασφαλισμένο σωστά. Ένα κράνος που δεν είναι δεμένο, είναι περισσότερο επικίνδυνο από το να μην το φοράτε καθόλου.
Θα πρέπει να αντικαταστήσετε το κράνος σας αν έχει υποστεί κάποιο δυνατό χτύπημα ή αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του.
Οδηγείτε αμυντικά, έχοντας την προσοχή σας συνεχώς στο δρόμο, "διαβάζοντας" τα μηνύματα που σας δίνει.
Φοράτε κατάλληλα ρούχα (παντελόνι, μπουφάν) και κλειστά παπούτσια.
Προετοιμαστείτε πλησιάζοντας σε πιθανούς κινδύνους, ακουμπώντας ελαφρά τα φρένα. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το χρόνο αντίδρασης κατά τρία δευτερόλεπτα.
Δημιουργήστε χώρο προφύλαξης (buffering), μεταξύ της μοτοσικλέτας και άλλων οχημάτων ή εμποδίων.
Οδηγείτε με τα φώτα αναμμένα, ακόμη και την ημέρα.
Τηρείτε τον ΚΟΚ.

Πηγή : aodos.gr (Αττική οδός)