Περισσότερο ρυπογόνα τα δίχρονα μηχανάκια από τα αυτοκίνητα

Beverly SportTouringΛίγοι θα το περίμεναν. Τα μικρά μηχανάκια με δίχρονο κινητήρα φαίνεται πως ρυπαίνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα των πόλεων απ' ότι τα αυτοκίνητα, που είναι και μεγαλύτερα σε μέγεθος και περισσότερα σε αριθμό.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Communications" και η οποία έδειξε ότι ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα είναι πολύ λιγότερο αποδοτικός στην καύση του καυσίμου και των λαδιών που χρησιμοποιεί και εκπέμπει ακόμη και χιλιάδες φορές περισσότερες οργανικές ρυπογόνες ουσίες (αερολύματα), που συμβάλλουν στη δημιουργία «νέφους» πάνω από τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα.

Μεταξύ αυτών των ουσιών βρίσκονται οργανικά αερολύματα που αιωρούνται ως μικροσκοπικά σωματίδια, το καρκινογόνο αέριο βενζόλιο (που προστίθεται στη βενζίνη) και μια σειρά από άλλα τοξικά χημικά και αρωματικούς υδρογονάνθρακες. Οι τελευταίοι -μέσω χημικών αντιδράσεων στην ατμόσφαιρα- μπορούν να μετατραπούν και αυτοί σε δευτερογενή οργανικά αερολύματα (σωματίδια).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Πλατ του ελβετικού Ινστιτούτου Πάουλ Σέρερ, πιστεύουν ότι σε μερικές πόλεις του πλανήτη (όπως π.χ. στην Μπανγκόνγκ της Ταϊλάνδης) η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται κατά τα δύο τρίτα σχεδόν στα μηχανάκια και προσθέτουν ότι το πρόβλημα είναι αισθητό και σε πόλεις της Νοτίου Ευρώπης που χρησιμοποιούνται κατά κόρον αυτά τα μηχανάκια.

Η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι ως το 2017 θα θέσει νέες αυστηρότερες προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων των δίχρονων κινητήρων.

Πηγή: www.lifo.gr