Συμβουλές
Ελαστικά Μιχελακάκης

Από το 1995
Δοϊράνης 104 Καλλιθέα
210 957 6772

Συμβουλές

Μυστικά για τη φροντίδα του ελαστικού

Title 10TipsΕίναι εύκολο να ξεχνάμε ότι τα ελαστικά είναι το μοναδικό σημείο επαφής ανάμεσα στο όχημα και τον δρόμο. Γι' αυτό, είναι άκρως σημαντικό να διαφυλάσσετε την ποιότητα και τις επιδόσεις των ελαστικών σας, ώστε να διασφαλίζετε και την ασφάλειά σας και την κινητικότητά σας.Για να γίνει αυτό, σας συμβουλεύουμε να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες ασφαλείας

1. Επιφάνεια Επαφής

ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Το τμήμα του ελαστικού σας, που στην πραγματικότητα, είναι σ' επαφή με το έδαφος, έχει περίπου το μέγεθος του χεριού σας. Η ασφάλειά σας, η άνεσή σας, η εξοικονόμηση καυσίμων εξαρτώνται από αυτήν την πολύ μικρή επιφάνεια. Βεβαιωθείτε πως, όχι μόνο έχετε επιλέξει τα σωστά ελαστικά, αλλά επίσης ότι τα συντηρείτε τακτικά ώστε να εξασφαλίσετε ότι έχουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις. Είναι σημαντικό, επειδή τα ελαστικά σας:

 • Είναι ο μοναδικός δεσμός ανάμεσα στο όχημά σας και στον δρόμο.
 • Σηκώνουν όλο το βάρος του αυτοκινήτου σας, ένα φορτίο που ισοδυναμεί με 50 φορές το βάρος τους, περίπου.
 • Ανταποκρίνονται στις εντολές οδήγησης όπως είναι η διεύθυνση από το τιμόνι, η επιτάχυνση και το φρενάρισμα διαμεσολαβώντας ανάμεσα στο αυτοκίνητο και την επιφάνεια του δρόμου.
 • Απορροφούν κάθε εμπόδιο που βρίσκεται στον δρόμο.

2. Φθορά Ελαστικού και Βάθος Σκαλίσματος

ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε τακτικά το βάθος σκαλίσματος στο πέλμα των ελαστικών σας και ότι τα αντικαθιστάτε όταν φθείρονται. Αυτό θα σας εγγυηθεί μέγιστη ελκτικότητα και πρόσφυση, βοηθώντας σας να αποφεύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Αλλάζετε τα ελαστικά σας πριν το βάθος σκαλίσματος στο πέλμα φτάσει στα 1.6mm. Για να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη, τα ελαστικά Michelin είναι εφοδιασμένα με δείκτες φθοράς, τοποθετημένους στο βάθος των κύριων αυλακιών του πέλματος, στο ύψος του 1.6mm περίπου. Η ασφάλεια και η κινητικότητά σας εξαρτώνται από το καλό επίπεδο του βάθους σκαλίσματος στο πέλμα, επειδή:

 • Το σκάλισμα του πέλματος διασκορπά το νερό κάτω από το ελαστικό σας, βοηθώντας σας να διατηρείτε τον έλεγχο.
 • Oσο περισσότερο βάθος σκαλίσματος μένει στα ελαστικά σας, τόσο περισσότερο νερό διασκορπάται, κι έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος υδρολίσθησης.
 • Η Σωστή πίεση αέρα, καθώς και η τακτική συντήρηση του οχήματος, θα εξασφαλίσουν τις επιδόσεις των ελαστικών σας στο καλύτερο επίπεδο για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο.
 • Το πέλμα γαντζώνεται στο δρόμο, επηρεάζοντας την απόσταση φρεναρίσματος

3. Πίεση αέρα στο ελαστικό

ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΑΕΡΑ ΣΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΚAΘΕ ΜΗΝΑ

293x311 Content RightPressureΗ σωστή πίεση στα ελαστικά μειώνει τον κίνδυνο απώλειας του ελέγχου του οχήματός σας. Επίσης, προστατεύει τα ελαστικά σας από την πρόωρη φθορά και τις μη αναστρέψιμες φθορές στην εσωτερική δομή τους. Η πίεση στα ελαστικά μπορεί να εμφανίσει διαρροή εξ αιτίας μικρών διατρήσεων, εξ αιτίας της φυσικής διαφυγής αέρα μέσω των συστατικών στοιχείων του ελαστικού, ή ακόμη και λόγω μεγάλης μείωσης της εξωτερικής θερμοκρασίας. Να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας, συμπεριλαμβανομένης και της ρεζέρβας σας, κάθε μήνα και πριν από κάθε μεγάλο ταξίδι, κατά προτίμηση ενώ τα ελαστικά σας είναι ψυχρά (έχουν παραμείνει ακίνητα τις δύο -2- τελευταίες ώρες ή έχουν κινηθεί σε απόσταση μικρότερη από 2 μίλια, σε χαμηλή ταχύτητα). Αν δεν έχουν ελεγχθεί σ’ αυτές τις συνθήκες, ενώ δηλαδή είναι ψυχρά, προσθέστε 4 έως 5 PSI (0,3bar) στη συνιστώμενη πίεση, αλλά ποτέ μην ξεφουσκώνετε ένα ζεστό ελαστικό. Είναι σημαντικό να ελέγχετε την πίεση μια φορά το μήνα, επειδή :

 • Η υπερπίεση ή η υποπίεση μπορεί να ελαττώσει τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας, να πλήξει τις επιδόσεις τους και να προκαλέσει κίνδυνο ζημιάς.
 • Η σωστή πίεση στα ελαστικά, επίσης, εξοικονομεί καύσιμο

Μπορείτε να βρείτε τη σωστή πίεση των ελαστικών :

 • Στις οδηγίες χρήσεως για τον οδηγό, στο εγχειρίδιο του οχήματός σας
 • ή σε μιαν ετικέτα στην πόρτα ή στο πλαίσιο της πόρτας του οχήματός σας
 • ή στην εσωτερική όψη της τάπας της βενζίνης

Η συνιστώμενη πίεση ΔΕΝ αναγράφεται πάνω στο ελαστικό. Η πίεση αέρα που φαίνεται στο πλευρό του ελαστικού, είναι η μέγιστη πίεση αέρα.

4. Ζυγοστάθμιση

ΚΑΝΕΤΕ ΖΥΓΟΣΤΑΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ

Η ζυγοστάθμιση βοηθάει να προλαμβάνεται η πρόωρη φθορά των ελαστικών σας και εξαφανίζει τους κραδασμούς. Επίσης προστατεύει την ανάρτηση, το σύστημα του τιμονιού και τα ρουλεμάν του οχήματός σας. Να ζυγοσταθμίζετε τους τροχούς σας όταν αντικαθιστάτε ένα ελαστικό, ένα βαράκι ζυγοστάθμισης αφαιρείται ή μετακινείται, ή αγοράζετε νέα ελαστικά. Θα ξέρετε ότι ένας τροχός είναι εκτός ζυγοστάθμισης αν μία περιοχή είναι βαρύτερη ή ελαφρότερη από τις υπόλοιπες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει:

 • Ανομοιογενή και γρήγορη φθορά του πέλματος
 • Κραδασμούς
 • Μεγαλύτερο στρεσάρισμα στο μπροστινό σύστημα
 • Πρόωρη φθορά τμηνάτων του μπροστινού συστήματος

5. Ευθυγράμμιση τροχών

ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΜΕ ΣΩΣΤΑ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΡΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΞΟΝΕΣ

Είναι δύσκολο να πει κανείς εάν οι τροχοί και οι άξονές σας είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι ενώ οδηγείτε. Εάν όμως η γεωμετρία ανάρτησης του οχήματός σας είναι εσφαλμένη, μπορεί να αλλοιωθεί το κράτημα δρόμου του οχήματος και η ασφάλειά σας να τεθεί σε κίνδυνο. Εάν τα ελαστικά σας έλθουν σε επαφή με ένα στερεό σώμα, όπως είναι ένα κράσπεδο ή μια λακκούβα, ή εάν έχετε παρατηρήσει ανομοιογενή φθορά στα ελαστικά σας, παράκληση, πηγαίνετε σ' ένα κατάστημα Michelin για μια λεπτομερή επιθεώρηση των ελαστικών σας. Είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε σωστή ευθυγράμμιση ώστε:

 • Να έχετε το καλύτερο κράτημα δρόμου.
 • Να προστατεύετε τα ελαστικά σας από ανομοιόμορφη ή και γρήγορη φθορά.
 • Να εξοικονομείτε καύσιμα.

6. Πίσω ελαστικά

ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΑΞΟΝΑ

Οι πίσω τροχοί δεν συνδέονται με τους κατευθυντήριους τροχούς σας, κάτι που κάνει ιδιαίτερα δύσκολο να κρίνει κανείς την πρόσφυσή τους ενώ οδηγείτε. Για άριστη αποτελεσματικότητα, ελέγχετε τακτικά την πίεση και την κατάσταση των ελαστικών σας, ειδικώς κατά τη διάρκεια της αντιμετάθεσης των ελαστικών, καθώς σε πολλά οχήματα ορίζεται διαφορετική πίεση αέρα για τον μπροστινό άξονα και διαφορετική για τον πίσω. Για την ασφάλειά σας, πάντοτε τοποθετείτε τα καινούργια ή τα λιγότερο φθαρμένα ελαστικά στις πίσω θέσεις, ώστε να εξασφαλίζετε:

 • Καλύτερο έλεγχο σε επείγον φρενάρισμα ή κλειστές στροφές
 • Μικρότερο κίνδυνο απώλειας του ελέγχου του οχήματός σας, ειδικά σε βρεγμένες επιφάνειες
 • Καλύτερο κράτημα δρόμου, ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις, άσχετο με το αν το όχημα σας είναι μπροστοκίνητο ή πισωκίνητο.

7.Οι βαλβίδες των ελαστικών

ΟΙ ΒΑΛΒΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΠΕΣ ΤΩΝ ΒΑΛΒΙΔΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ

Οι βαλβίδες και τα συστατικά μέρη τους, συνήθως είναι κατασκευασμένα από ελαστικό, έτσι υπόκεινται σε φθορά με τον καιρό. Η αντικατάστασή τους όταν αγοράζετε καινούργια ελαστικά είναι ένας καθόλου ακριβός τρόπος για να προστατεύετε τα ελαστικά σας το όχημά σας και εσάς τους ίδιους. Σε υψηλές ταχύτητες, ένα σπασμένο, χαλασμένο σωληνάκι βαλβίδας από ελαστικό, μπορεί να λυγίσει από τη φυγόκεντρο δύναμη και να προκαλέσει απώλεια αέρα. Και η τάπα της βαλβίδας είναι επίσης σημαντική. Είναι η βασική φραγή για τον αέρα και βοηθάει να κρατάτε μακριά τη σκόνη και τα μόρια βρωμιάς. Θα πρέπει να ελέγχετε αν οι βαλβίδες σας και οι τάπες τους είναι σε καλή κατάσταση, ώστε :

 • Να διατηρείτε αεροστεγές το κάλυμμα
 • Να διατηρείτε τη σωστή πίεση αέρα
 • Να εξασφαλίζετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα ελαστικά σας

8. Χειρισμός και Αποθήκευση

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΌ ΖΗΜΙΕΣ

Ακόμη κι όταν δεν είναι φθαρμένα, τα ελαστικά μπορεί να βρεθούν σε επικίνδυνο έδαφος. Εκτός από το να είναι σωστά μονταρισμένα και στη σωστή πίεση αέρα, τα ελαστικά δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται σε ντάνες για μακρά χρονικά διαστήματα και θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να στριμώχνετε τα ελαστικά κάτω από άλλα αντικείμενα. Για την ασφάλειά σας, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να κρατάτε τα ελαστικά σας αποθηκευμένα μακριά από φλόγες, μακριά από οποιοδήποτε καιόμενο αντικείμενο ή ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει σπινθήρα ή και ηλεκτρική εκφόρτιση (δηλαδή φορτιστές μπαταριών). Όταν χειρίζεστε τα ελαστικά, συνιστάται επίσης να φοράτε προστατευτικά γάντια. Τα ελαστικά θα πρέπει να αποθηκεύονται:

 • Σε εξαεριζόμενο, στεγνό και με ελεγχόμενη θερμοκρασία χώρο, προστατευμένα από την απ' ευθείας ηλιακή ακτινοβολία και τη βροχή.
 • Μακριά από κάθε είδους χημικά, διαλυτικά ή υδρογονάνθρακες που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη φύση της γόμας.
 • Μακριά από κάθε είδους σώμα που θα μπορούσε να διαπεράσει τη γόμα (αιχμηρά κομμάτια μετάλου, ξύλου κλπ.).

9. Οι επισκευές των ελαστικών

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ; ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ Σ' ΕΝΑΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ

Όταν ένα ελαστικό χρειάζεται επισκευή, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σ' έναν εξουσιοδοτημένο έμπορο ελαστικών ή τεχνικό, για να ξεμοντάρει το ελαστικό από τον τροχό και να το επιθεωρήσει και από μέσα. Είναι απολύτως αναγκαίο, επειδή οι εσωτερικές ζημιές δεν φαίνονται εν όσω το ελαστικό είναι μονταρισμένο πάνω στον τροχό. Ένας επαγγελματίας θα κάνει τα εξής:

 • Θα διασφαλίσει τις συμβατές και εγκεκριμένες διαδικασίες για το μοντάρισμα, το ξεμοντάρισμα, τη ζυγοστάθμιση και το γέμισμα του ελαστικού με αέρα, καθώς και τη συστηματική αντικατάσταση των βαλβίδων.
 • Θα ελέγχξει την εσωτερική κατάσταση του ελαστικού, αποκαλύπτοντας κάθε ζημιά που δεν είναι ορατή στην επιφάνεια.
 • Θα εξασφαλίσει τη σωστή επανατοποθέτηση του ελαστικού, βελτιώνοντας το κράτημα και την άνεση.
 • Θα εξασφαλίσει τη συμβατότητα με τους κανόνες του κατασκευαστή καθώς και με τα προβλεπόμενα από το νόμο ως προς την επιλογή των ελαστικών: δομή, διαστάσεις, κωδικό ταχύτητας, συνιστώμενη ικανότητα φορτίου, και τις κατηγορίες Επιβατιών ή Ελαφρών Φορτηγών.
 • Θα εξασφαλίσει την συμβατότητα με την πίεση χρήσης που συνιστάται από τον κατασκευαστή του οχήματος, τον κατασκευαστή του ελαστικού ή τους κανόνες.
 • Θα λάβει υπ' όψιν του τις οδηγίες τοποθέτησης και τις προειδοποιήσεις που αναγράφονται στα πλευρά του ελαστικού (κατεύθυνση περιστροφής ή κατεύθυνση τοποθέτησης).
 • Θα λάβει υπ' όψιν του τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων ελαστικών (διατομή χαμηλού ύψους, κύλιση με τις ζάντες, αυτοστηριζόμενα ελαστικά, κλπ.).
 • Θα εγγυηθεί την ασφάλειά σας.

10. Διάρκεια ζωής του ελαστικού

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΕ ΤΑ ΦΘΑΡΜΕΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ

Η εξέλιξη ενός ελαστικού σε συνάρτηση με τις υπηρεσίες που προσφέρει ποικίλει σε τόσο ευρύ φάσμα, ώστε είναι αδύνατο να προβλεφθεί η διάρκεια ζωής του κάθε ενός ελαστικού με ακρίβεια. Ένα ελαστικό αποτελείται από διαφόρων ειδών υλικά και μείγματα γόμας, τα οποία επιδρούν στις επιδόσεις του και η εξέλιξή του εξαρτάται από πολλά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και του καιρού, των συνθηκών αποθήκευσης, των συνθηκών χρήσης, καθώς και πολλών άλλων παραγόντων στις επιδράσεις των οποίων υπόκειται το ελαστικό κατά τη διάρκεια της ζωής του. Γι' αυτό, ενθαρρύνουμε θερμά τους οδηγούς να επαγρυπνούν για την κατάσταση των ελαστικών τους όπως αυτή φαίνεται με την πρώτη ματιά, για κάθε απώλεια πίεσης ή για κάθε ανώμαλο φαινόμενο (κραδασμό, θόρυβο, τράβηγμα), κάτι που θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι τα ελαστικά πρέπει ν' αποσυρθούν από την χρήση.

Οι οδηγοί θα πρέπει:

 • Εάν τα ελαστικά τους τα χρησιμοποιούν επί πέντε χρόνια ή περισσότερο, να φροντίζουν ώστε να τα εξετάζει ειδικός τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.
 • Να ακολουθούν τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος σχετικά με την αντικατάσταση των ελαστικών.
 • Να αντικαθιστούν τα ελαστικά που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν επί δέκα χρόνια ή περισσότερο, από την ημερομηνία κατασκευής τους, με καινούργια ελαστικά, ακόμη και αν φαίνονται να είναι σε κατάσταση να χρησιμοποιούνται, ακόμη κι αν δεν έχουν φτάσει στο νόμιμο όριο φθοράς.

Πηγή: Οδηγίες συντήρησης από την Michelin