Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο σήμα κατατεθέν της μάρκας, διότι αυτό προσδίδει κύρος και κάνει ένα αυτοκίνητο αναγνωρίσιμο, δίνοντάς του προσωπικότητα και μοναδικό στυλ.
Τι μας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούμε για παράδειγμα το όνομα Mercedes; Το πιθανότερο είναι να σκεφτούμε το αστέρι, που είναι και το σήμα του κατασκευαστή. Πώς όμως προέκυψαν τα σήματα των πιο σημαντικών κατασκευαστών που συναντάμε στην αγορά; Η ιστορία κάθε σήματος είναι συνυφασμένη με την ιστορία της φίρμας, πολλές φορές περίεργη αλλά και συναρπαστική!
Alfa Romeo
Τo 1910, ανατέθηκε στο σχεδιαστή Ρομάνο Κατανέο ο σχεδιασμός ενός νέου σήματος για τη νεοσύστατη μιλανέζικη φίρμα A.L.F.A. Σύμφωνα με την ιστορία, όταν ο Κατανέο περίμενε το τραμ στο σταθμό της Πιάτσα Κοστέλλο στο Μιλάνο, εμπνεύσθηκε από το σήμα της πόλης του Μιλάνου και από το οικόσημο της σπουδαίας οικογένειας Βισκόντι (τον ερυθρό σταυρό και την ασπίδα με το ερπετό), που βρισκόταν πάνω από την πόρτα του Castello Sforzesco. Με τη βοήθεια του αρχισχεδιαστή Μερόσι, τα σχέδια του Κατανέο συνδύασαν τόσο το έμβλημα της πόλης του Μιλάνου, όσο και αυτό της οικογένειας Βισκόντι σε κυκλικό μοτίβο, περικυκλωμένο από έναν μπλε μεταλλικό δακτύλιο που περιείχε με άσπρα γράμματα τις λέξεις ALFA-ROMEO και MILANO χωρισμένες από δύο κόμπους.
Όταν κατασκευάστηκε το 1972 το εργοστάσιο της Alfasud στον Ιταλικό Νότο έξω από την Νάπολη, συγκεκριμένα στο Pomigliano, αφαιρέθηκε και η λέξη Milano από το σήμα, αφήνοντας μόνο το σταυρό και το φίδι με τον κύκλο να αναγράφει Alfa Romeo. H διάμετρος του σήματος είναι 75 mm.
Audi
Το πρώτο αυτοκίνητο που έβγαλε στην παραγωγή ο Γερμανός μηχανικός Χορχ παρήχθη το 1901 στο Τσβίκαου (Zwickau) της Σαξονίας. Το 1910, πούλησε την επιχείρηση που είχε ιδρύσει, η οποία είχε το όνομά του. Άρχισε έπειτα μια νέα στο Τσβίκαου και συνέχισε να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα Horch. Οι προηγούμενοι συνεργάτες του τον μήνυσαν για την παράβαση εμπορικών σημάτων και ένα γερμανικό δικαστήριο καθόρισε ότι το εμπορικό σήμα Horch ανήκε στην προηγούμενη επιχείρησή του. Έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομα της επιχείρησης παραγωγής αυτοκινήτων. Η λέξη «horch» σημαίνει «να ακούσει». Έτσι ο Χορχ καθιέρωσε το λατινικό αντίστοιχο του ονόματός του, δηλαδή το «audi».
Το σήμα της Audi με τους τέσσερις κύκλους προέκυψε αργότερα και συμβολίζει τη συγχώνευση το 1932 τεσσάρων ανεξάρτητων γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων Audi, DKW, Horch και Wanderer. Οι εταιρείες αυτές είναι τα θεμέλια, επί των οποίων είναι χτισμένη η σημερινή AUDI AG.
BMW
Η BMW ιδρύθηκε το 1916 και έχει έδρα το Μόναχο, την πρωτεύουσα τους Βαυαρίας. Τα αρχικά των γραμμάτων BMW προκύπτουν από τις γερμανικές λέξεις «Bayerische Motoren Werke», που σημαίνουν «Βαυαρική Βιομηχανία Κινητήρων». Πριν αρχίσει να κατασκευάζει αυτοκίνητα, η δραστηριότητα της εταιρείας αφορούσε την κατασκευή κινητήρων αεροπλάνων.
Λέγεται ότι το κυκλικό σήμα της μάρκας έχει προκύψει από τον κύκλο που σχηματίζει o περιστρεφόμενος έλικας αεροπλάνου. Τα λευκά και μπλε τεταρτημόρια υποτίθεται ότι είναι μια στυλιζαρισμένη αναπαράσταση του λευκού/ασημί έλικα με φόντο τον μπλε ουρανό, που είναι το χρώμα των άλλων δύο τεταρτημόριων του σήματος.
Chevrolet
Η ιστορία που εξηγεί τις ρίζες του σήματος της Chevrolet, που έχει ως βάση το σχήμα του παπιγιόν, έχει ως εξής: Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι το 1907, ο William Durant, ιδρυτής της General Motors, βρήκε πολύ ενδιαφέρον το σχέδιο στην ταπετσαρία του τοίχου στο ξενοδοχείο στο οποίο έμενε. Έσκισε, λοιπόν, ένα δείγμα και το έβαλε στο πορτοφόλι του.
Citroen
Ιδρυτής της μάρκας Citroen ήταν ο ταλαντούχος Γάλλος μηχανικός Andre Citroen. Σε μια επίσκεψή του στην Πολωνία, ανακάλυψε μια μέθοδο κοπής του μετάλλου από ένα εργαλείο που έμοιαζε πολύ με τα διπλά σιρίτια του σήματος του λοχία.
Daihatsu
Η Daihatsu είναι η παλαιότερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας. Το όνομά της προέρχεται από δύο συνθετικά. Το Dai που αναφέρεται στην περιοχή Οσάκα, όπου βρίσκεται και η έδρα της εταιρείας, και το hatsu που σημαίνει γραμμή παραγωγής.
Ferrari
Το άλογο που στέκεται στα δυο του πόδια, που ως γνωστόν είναι το έμβλημα της ιταλικής φίρμας, ήταν ζωγραφισμένο στην άτρακτο του μαχητικού αεροσκάφους του Francesco Baracca, ενός ηρωικού αεροπόρου του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Το 1923, ο Enzo Ferrari γνώρισε τον Enrico Baracca, τον πατέρα του ήρωα, και στη συνέχεια τη μητέρα του, κόμισσα Paulina, η οποία του είπε μια μέρα: «Ferrari, βάλε το άλογο-έμβλημα του αεροπλάνου του γιου μου σαν σήμα στα αυτοκίνητά σου. Θα σου φέρει καλή τύχη».
Από τότε, το μαύρο άλογο σηκωμένο στα δυο πόδια ήταν και εξακολουθεί να είναι το σήμα της Ferrari. Σαν φόντο προστέθηκε από τον Ferrari το καναρινί κίτρινο, που είναι το χρώμα της Modena, όπου η φίρμα έχει την έδρα της.
Fiat
H Fiat (αρχικά του Fabricia Italiana Automobili Torino), μετά την πρόσφατη συγχώνευσή της με την Chrysler, ονομάζεται πλέον FCA (Fiat Chrysler Automobile). Το σήμα της εταιρείας άλλαξε αρκετές φορές μέχρι σήμερα, από την ίδρυση της φίρμας το 1899.
Ford
H Ford ιδρύθηκε το 1903. Από την ίδια χρονιά αρχίζει και η ιστορία του σήματός της. Ο μηχανικός Childe Harold, που εργαζόταν στη Ford και είχε χόμπι την τυπογραφία, ανέλαβε να τυπώσει τις λέξεις Ford Motor Company.
Το σήμα μέσα στο οβάλ πλαίσιο χρησιμοποιήθηκε το 1927, τοποθετήθηκε στο Model A για πρώτη φορά και αποτελεί το σημερινό έμβλημα της εταιρείας.
Honda
Ο Soichiro Honda (1906-1991) ήταν μηχανικός και ίδρυσε την Honda το 1948. Αρχικά η Honda παρήγαγε μόνο μηχανές. Μάλιστα, το 1964 ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μοτοσικλετών παγκοσμίως. Την ίδια χρονιά, άρχισε να παράγει και αυτοκίνητα.
Το σήμα της Honda είναι το πρώτο γράμμα της φίρμας, που είναι φαρδύ στο πάνω μέρος του και στενό στο κάτω.
Hyundai
Η Hyundai ιδρύθηκε από τον Chung Ju-yung, το 1967. Το όνομα Hyundai σημαίνει στην κορεάτικη γλώσσα «μοντέρνο».
Το λογότυπο της Hyundai απεικονίζει το γράμμα H από το όνομα της εταιρείας. Πρόκειται για μια συμβολική αναπαράσταση της επιθυμίας της εταιρείας να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ωοειδές σχήμα αντιπροσωπεύει την παγκόσμια επέκταση της εταιρείας. Το κεκλιμένο καλλιτεχνικό «H», από μια άλλη οπτική, συμβολίζει δύο άτομα (την εταιρεία και τον πελάτη) που κάνουν χειραψία.
KIA
Ιδρύθηκε το 1944 με το όνομα Hyungsung Precision Industry. Το 1952 άρχισε να κατασκευάζει ποδήλατα. Παράλληλα, άλλαξε το όνομά της σε KIA Industrial Company. Kia σημαίνει «ανατέλλων από την Ασία», από το ΚΙ (ανατέλλω) και το Α (Ασία).
Το σήμα της είναι ένα οβάλ και αναγράφει το όνομα της εταιρείας. Το 1998, η Hyundai εξαγόρασε το 51% της KIA, οπότε στην ουσία οι δυο εταιρείες ανήκουν στον ίδιο όμιλο.
Lamborghini
Το 1963 ο Ferrucio Lamborghini ίδρυσε την εταιρεία στην οποία έδωσε το όνομά του. Στην αρχή παρήγε τρακτέρ. Ωστόσο για να αποδείξει στον ιδρυτή της Ferrari ότι μπορεί να φτιάξει καλύτερα αυτοκίνητα από τη δικιά του φίρμα, άρχισε την παραγωγή σπορ αυτοκινήτων. Το σήμα της είναι ένας ταύρος και προέρχεται από το ζώδιο του ιδρυτή της.
Lancia
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1906 από έναν ταλαντούχο μηχανικό, τον Vincenzo Lancia. Το πρώτο αυτοκίνητο της φίρμας βγήκε στην παραγωγή τον Σεπτέμβριο του 1907, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της εταιρείας.
Για το αρχικό σήμα είχαν γίνει διάφορες μελέτες. Αρχικά ήταν στρογγυλό και αναπαριστούσε ένα τιμόνι της εποχής με τέσσερις ακτίνες και μία παραλληλόγραμμη σημαία στηριγμένη σε ένα δόρυ (lancia). Σήμερα το ίδιο σήμα έχει τοποθετηθεί σε θυρεό.
Mazda
Ιδρύθηκε το 1920, αρχικά με το όνομα Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. Στο τέλος της δεκαετίας του ’20 μετονομάστηκε σε Mazda από το όνομα του Θεού της Σοφίας. Από το 1960 άρχισε να παράγει αυτοκίνητα.
Το σήμα που έχει σήμερα η εταιρεία απεικονίζει ένα φτερωτό M, που συμβολίζει το άνοιγμα των φτερών της εταιρείας προς το μέλλον.
Mecredes
Στις αρχές του 20ού αιώνα, το όνομα Mercedes εμφανίστηκε σε μερικά από τα οχήματα που κατασκευάζονταν από την Daimler Motoren Gesellschaft, στο Gannstatt. H εταιρεία υπήρχε από το 1880, αλλά εκείνη την εποχή ο Emil Jellivek, στενός συνεργάτης του Gottlieb Daimler, παρήγγειλε 36 αυτοκίνητα με το όνομα της κόρης του «Μercedes», που στα ισπανικά σημαίνει «χάρη». Από το 1902 και μετά, όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονταν στο Gannstatt έφεραν το όνομα «Μercedes», το οποίο κατοχυρώθηκε και νομικά σαν λογότυπο της εταιρείας.
Το 1909 το άστρο με τις τρεις ακτίνες έγινε το επίσημο σήμα της εταιρείας, συμβολίζοντας τη μηχανοκίνητη μετακίνηση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Το σήμα ενεπνεύστηκε ο Gottlieb Daimler από μια κάρτα που έστειλε στη γυναίκα του και απεικόνιζε ένα αστέρι. Το αστέρι σε κύκλο καταχωρήθηκε νομικά ως έμβλημα της εταιρείας το 1921. Το 1926 η Daimler συγχωνεύτηκε με την Benz και «ένωσαν» τα σήματά τους, το αστέρι μέσα στον κύκλο με το όνομα Mercedes και το λογότυπο Benz, περιστοιχισμένα από δάφνινο στεφάνι.
Mitsubishi
Στη δεκαετία του 1870, η ναυτιλιακή εταιρεία Tsukumo Shokai, που ήταν ο πρόδρομος της Mitsubishi, χρησιμοποίησε την εικόνα τριών κάστανων διατεταγμένων τριγωνικά στις σημαίες των πλοίων της. Από αυτήν την εικόνα προήλθαν τα τρία διαμάντια της Mitsubishi.
Αργότερα η εταιρεία ονομάστηκε από το σήμα της Mitsubishi, που στα ιαπωνικά σημαίνει «τρία κάστανα».
Nissan
Το λογότυπο της Nissan είχε πολλές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια. Μετά την εξαγορά της DAT motors, η Nissan υιοθέτησε μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του εταιρικού λογότυπου της Datsun, η οποία αποτελείται από έναν κύκλο σε κόκκινο χρώμα και έναν μπλε ορθογώνιο.
Το όνομα της εταιρείας Nissan τοποθετήθηκε πάνω από το ορθογώνιο.
Opel
Η Opel ιδρύθηκε το 1863 και ξεκίνησε την κατασκευή αυτοκινήτων το 1899. Το 1929 εξαγοράστηκε από την General Motors και συνέχισε ως θυγατρική της. Η εταιρεία σήμερα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό σήμα της GM στην Ευρώπη.
Η αστραπή στο λογότυπο της Opel είναι εμπνευσμένη από το δημοφιλές φορτηγό μοντέλο Opel Blitz. Η λέξη Blitz είναι μια γερμανική λέξη που σημαίνει αστραπή. Το λογότυπο της εταιρείας ξεκίνησε το 1935 και αποτελούνταν από ένα Zeppelin μέσα σε έναν κύκλο.
Peugeot
Η οικογενειακή επιχείρηση Peugeot ξεκίνησε αρχικά το 1810 να κατασκευάζει μύλους για καφέ. Κατασκεύασε το πρώτο της αυτοκίνητο το 1891
Το λογότυπο της Peugeot έχει υποστεί διάφορες τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια των ετών. Η ιστορία της εικόνας του λιονταριού που απεικονίζεται στο λογότυπο, αρχίζει από το 1847, όταν η εταιρεία κατασκεύαζε λεπίδες πριονιού και εμπορευόταν χάλυβα. Σύμφωνα με τους ειδικούς της φίρμας, το λιοντάρι απεικονίζει τρεις σημαντικές ιδιότητες των λεπίδων που κατασκεύαζε η Peugeot: ισχυρά δόντια, ελαστική λεπίδα και γρήγορο κόψιμο.
Πηγή: blog.xe.gr