Νέα και περιέργα
Ελαστικά Μιχελακάκης

Από το 1995
Δοϊράνης 104 Καλλιθέα
210 957 6772

Νέα και περίεργα

\

Aυτοκίνηση και υδάτινοι πόροι

ydatinoi-poroiΤο αποτύπωμα των αυτοκινητοβιομηχανιών στο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια απασχολεί ιδιαίτερα και τις ίδιες. Δεν είναι τυχαίο ότι στις ετήσιες εκθέσεις τους ασχολούνται ιδιαίτερα και λεπτομερώς με την Αναφορά Βιωσιμότητας. Κάθε εργοστάσιο εστιάζει σε διαφορετικούς παράγοντες, ενώ υπάρχουν και κοινές συνισταμένες δράσης.

Για παράδειγμα, πρόσφατα η Ford έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της περιβαλλοντική έκθεση, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται να προχωρήσει ταχύτερα στα προγράμματα διατήρησης υδάτινων πόρων στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις της και στην αλυσίδα προμηθευτών της, σύμφωνα με την 15η ετήσια Αναφορά Βιωσιμότητας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η ηγεσία της εταιρείας θεωρεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να υπάρχει καθαρό, προσιτό πόσιμο νερό και πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που πληρούν τους κανόνες υγιεινής. Πέρσι η Ford μείωσε τη χρήση νερού ανά όχημα κατά 30% σε όλο τον κόσμο συγκριτικά με το 2009, πετυχαίνοντας το στόχο της δύο χρόνια νωρίτερα από το προδιαγεγραμμένο. Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω μείωση της χρήσης νερού κατά 2% επιπλέον φέτος, μαζί με τον προσδιορισμό νέων μακροπρόθεσμων στόχων.

Μετρήσιμο αποτέλεσμα

Τον Απρίλιο ο Πρόεδρος και CEO της Ford, Άλλαν Μουλαλί, υπέγραψε την πρωτοβουλία CEO Water Mandate, ορίζοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια τη δέσμευση της εταιρείας. Η πρωτοβουλία αυτή για τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, που ιδρύθηκε από τον ΟΗΕ το 2007, απαιτεί από τις συμμετέχουσες εταιρείες να αναφέρουν κάθε χρόνο την πρόοδό τους στη διαχείριση νερού. Λίγο αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά, η Ford θα αρχίσει να ζητά από τους προμηθευτές που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες νερού και όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, να αναφέρουν εθελοντικά την κατανάλωση νερού. Στη συνέχεια, η εταιρεία θα συνεργαστεί με τους προμηθευτές για την επίτευξη μειώσεων. Ευελπιστεί δε ότι οι επιτυχημένες πρωτοβουλίες θα έχουν θετική επίδραση και σε άλλους προμηθευτές ανά τον κόσμο, βοηθώντας τη Ford να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Ολοκληρώνοντας, σύμφωνα με τη δημοσίευση, η Ford ξεκίνησε μια στρατηγική προσπάθεια, θέλοντας να βελτιώσει τις επιπτώσεις της σαν εταιρεία στον τομέα υδάτινων πόρων το 2000, θέτοντας ετήσιους στόχους μείωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαχείρισης Νερού. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας είναι μετρήσιμη. Η εταιρεία όχι μόνο κατάφερε να μειώσει τη χρήση νερού ανά όχημα δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά περιόρισε και την παγκόσμια χρήση νερού κατά 61%, ή πάνω από 37 εκατομμύρια λίτρα, μεταξύ 2000 και 2013. Αυτή η οικονομία αντιστοιχεί με 1 δισ. ντους διάρκειας πέντε λεπτών, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Η συνολική ποσότητα νερού, που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο στις εγκαταστάσεις της Ford, διαμορφώθηκε από 64 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο σε 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Πηγή: blog.xe.gr